Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Tonåringar och föräldraskap…

30.04.2015, Pia Sundell

Att vara tonårsförälder är inte lätt. Uppgiften och uppdraget att vara förälder är utmanande och ibland mycket otacksamt. Men som tur är föräldraskapet för de flesta av oss ändå det underbaraste och mest givande uppdraget vi tilldelats. Att fostra och bemöta sina tonåringar är för många av oss svårt, jag känner mig ofta otillräcklig och ofta vet jag inte riktigt hur jag borde göra. Att behaga sin tonåring är inte föräldraskapets uppgift. Men visst är det ”kivogare” att bemöta en nöjd tonåring som fått sin vilja igenom. Jag måste dock komma alla dagar ihåg att min uppgift och mitt ansvar som mamma är inte att göra såsom tonåringarna vill, utan sträva efter beslut som är bäst för dem. Realiteten är tyvärr den att tonåringarnas uppfattning om sitt eget bästa, och min uppfattning är ofta väldigt långt ifrån varandra…
Då barnen växer upp och blir tonåringar sker många saker på samma gång. Det jag upplever jobbigt är att jag måste acceptera frigörelsen och kunna samtidigt begränsa den på rätt sätt. Naturligtvis är tonåringar inför lag fortfarande barn, och de är inte färdigt utvecklade varken neurologiskt sätt eller psykiskt sätt. Tonåringar ska bemötas enligt mognadsgrad och ska inte ta ansvar mer än de har kapacitet till. Problematiskt är att samtidigt som de ännu är ”barn” måste jag kunna stöda dem i utvecklingen mot vuxenheten. Jag får fråga mej själv varje dag ”hur mycket tyglar är lämpligt”? Jag måste också låta tonåringarna ta en lämplig mängd eget ansvar, jag måste låta dem göra misstag och måste hjälpa dem i att bemöta besvikelser i livet. Detta är inte lätt. Och samtidigt är det just detta som är en så viktig del av föräldraskapet.
Att som förälder vara tvungen att göra sitt barn besviket är tungt. Det är inte roligt att se ens barn bli besviket och lesset över ett beslut man som vuxen tagit. Det är inte roligt att som vuxen vara tvungen att bemöta tonåringens ilska och utbrott över beslut. Tonåringens ilska är ofta ett resultat på besvikelse eller motgång. Jag måste kunna bemöta och bära besvikelsen, jag borde kunna hålla vuxenheten hos mej själv och jag borde kunna ställa mej över tonåringens ilskna attityd. Inte alls en enkel uppgift. Speciellt då dessa eventuella konflikter ofta har att göra med regler såsom hemkomsttider, användningen av pengar, allmänt beteende i skolan, skolframgången… Sådana frågor som både för tonåringen och föräldern är så viktiga, men ibland viktiga på väldigt olika sätt…

Oro! Ingen hade någonsin kunnat förbereda mej på hur jobbig känslan av oro över mina tonåringar är. Jag är orolig över mina tonåringar ofta, antagligen alldeles för ofta. Jag förstår med min rationella hjärna att oron högst antagligen är onödig, men då känslan tar över har jag stora svårigheter i att hålla nerverna i styr och lägga band på min oro. Jag orolig för allt möjligt; för mycket kompisar, för lite kompisar, trafiken, alkohol, droger, mobbning, kroppsuppfattning, utnyttjare, dålig självkänsla, skolframgång, allmänt beteende, ärlighet…listan är oändlig. Sanningen är att jag inte har någon som helst anledning att oroa mej för allt detta…men tanken i mitt huvud ”tänk om” finns där. Jag måste lära mej att saker händer men att de flesta saker kan redas upp och bli hur bra som helst! Och då det inte går så bra för tonåringen, då behöver tonåringen mej mer än någonsin!

Inför vappen står somliga av oss tonårsföräldrar inför otrevliga diskussioner om hemkomsttider, övernatten-kalas, om att vara ute på stan och alkoholanvändning och väldigt mycket ORO. Ofta är våra vuxnas tankar om lämpligt vappen firade inte riktigt det samma som tonåringens. Här finns med andra ord alla element för konflikt. Just i dessa stunder måste vi föräldrar hålla vuxenheten. Barn ska inte springa omkring på natten, barn behöver uppsyn och barn ska inte använda alkohol. Viktigt är att vi lyckas förmedla åt våra barn att de alltid ska ringa hem oberoende situation eller tillstånd, att vi alltid hjälper dem i svåra lägen och att regler finns till för att skydda dem. Och naturligtvis ska ingen vuxen köpa ut alkohol åt en minderårig!

G L A D A V A P P E N !!!


Yksi vastaus

  1. Nina sanoo:

    Oj vad bra text!!!
    Jag är blivande styvmor till en 15 (snart 16) och jag undrar också med hans pappa HUR man kan behålla regler och ”bestraffa” tonåringar. Det verkar omöjligt! Man kan inte ta bort datorn eftersom den behövs för skolarbete!?!? Vad och hur gör man regler och framför regler för tonåringar!???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *