Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Mikä lapsiystävällisyys?

09.01.2015, Pia Sundell

Oli mukavaa huomata että blogikirjoittaminen sai kannatusta ja kannustusta niin monelta ystävältä ja tutulta. Lämmittää sydäntäni ja inspiroi uuteen kirjoitteluun. Kiitos siitä!

Aikomukseni on tässä blogissa pohtia asioita jotka vaikuttavat lasten ja nuorten elämään. Haluan kertoa miltä asiat näyttävät minun silmin. Olen tehnyt pitkään töitä lasten, nuorten ja perheiden parissa. Olen nähnyt paljon perheitä ja heidän tilanteitaan. Tietenkin oma äitiys on opettanut minua ja vahvistanut omaa ammattiosaamistani. Tavoitteeni tänä päivänä on työni kautta vaikuttaminen yhteiskuntaan jotta saamme yhä lapsiystävällisempää ympäristöä ja kasvuoloja kaikille lapsille.  Velvollisuuteni on käyttää ääntäni jotta yhteiskuntamme heikoimmat, lapset, saisivat äänensä kuulumaan.

Lapsiystävällinen yhteiskunta tarkoittaa monia asioita. Tärkeää on tiedostaa, että mikäli haluamme tavoitella lapsiystävällistä yhteiskuntaa, meidän on ajateltava kokonaisvaltaisesti, poikkihallinnollisesti, aina lapsen etua tavoitellen.  Lasten oikeuksien sopimus turvaa ja takaa lapsille hyvät elinolot. On välttämätöntä että kaikessa päätännässä lasten oikeuksien sopimusta ja lasten etua kunnioitetaan ja tavoitellaan. Jotta tämä olisi mahdollista, täytyy löytyä poliittista tahtotilaa! Lasten asioiden tulee olla poliittisesti etusijalla, ja on ymmärrettävä että lapsilla on erityinen asema yhteiskunnassamme. Lapsilla on oikeus riittäviin yhteiskunnallisiin taloudellisiin resursseihin. Ja meidän aikuisten tehtävä on katsoa että tämä toteutuu. Käytännössä tämä tarkoittaa että kaikessa päätöksenteossa, niin kunnallisessa, valtiollisessa kun ihan paikallisessakin, lapsiasioiden vaikutusta tulisi arvioida, aina. Olen hämmästynyt siitä että lapsiasioiden vaikutusten arviointia ei edelleen osata tehdä riittävästi. Hetkittäin tulee jopa sellainen olo että päätöksiä tehtäessä ei edes ymmärretä mitä lapsiasioiden vaikutusten arviointi tarkoittaa!? Käytännössä tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että mietitään päätöksiä tehtäessä, miten juuri tämä kyseinen asia ja päätös tulee vaikuttamaan juuri lasten elämään. Missään tai koskaan, ei saisi tehdä päätöstä ilman että arvioidaan miten päätös vaikuttaa lasten elämään. Missään tai ei koskaan, saisi tehdä sellaista päätöstä joka vahingoittaa lapsen edellytyksiä hyvään kasvuun, kehitykseen ja elämään. Lapsella on oikeus erityiseen suojaan, lapsen etu tulee olla päätöksiä ohjaava ja päätösten tulee olla lapsiystävällisiä. Kaikki tämä on mahdollista jos me aikuiset haluamme tehdä niin.

Meillä jokaisella aikuisella on mahdollisuus olla mukana rakentamassa lapsillemme hyvää, lapsiystävällistä, yhteiskuntaa! Tehkäämme niin!

Oikein hyvää viikonloppua kaikille!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *