Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Pohdintoja lasten harrastamisesta

11.02.2015, Pia Sundell

Lapsen oikeuksien sopimus, artikla 31; ”Lapsilla on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään”. Tämä artikla korostaa paljon asioita, mm. lasten harrastuksia. Tänään haluan hieman pohtia lasten haarastuksia ja niiden merkityksistä lasten hyvinvoinnille. Minulta onkin monesti kysytty ammatillista mielipidettäni lasten harrastuksista. Usein on kysytty harrastusten merkityksestä ja hyödyistä lapselle, sekä ennen kaikkea kuinka paljon lasten tulisi harrastaa. Sekä ammatillinen että henkilökohtainen mielpiteeni on että jokaisen lapsen kannattaa harrastaa jotakin. On tärkeää että lapsi löytää itselleen sopivan harrastuksen ja kiinnostuksen kohteen. Harrastuksen parissa lapsi voi kasvaa, kehittyä ja saada paljon onnistumisen tunteita.

Minulle lasten aktiivinen harrastaminen on arkielämää. Lapseni ovat harrastaneet erilaisia asioita, ja vuosien varrella lajit ja kiinnostusten kohteet ovat osittain muuttuneet. Näin usean vuoden jälkeen voin helposti todeta että lapset ovat harrastusten kautta saaneet monta hyvää ystävää, oppineet toimimaan ryhmissä, sosiaaliset taidot ovat kehittyneet ja mukaan reppuun on karttunut erittäin paljon hyviä kokemuksia. Olen vahvasti sitä mieltä että harrastukset tukevat lasten kehitystä ja auttavat lapsia kasvamaan mahdollisimman terveiksi aikuisiksi. On kannattanut satsata aikaa ja myös rahaa lasten harrastamiseen.

Oman harrastuksen löytäminen ei ainoa ole niin helppoa. Joskus lapsen on kokeiltava erilaisia asioita ennen kuin löytää sen ”oman juttunsa”. On tärkeää että lapsi harrastaa ja toteuttaa itseään omasta tahdostaan, eikä esim. vanhempien tahdosta… Vanhemman on hyväksyttävä että lapsi saattaa olla kiinnostunut täysin erilaisista asioista kuin mitä itse on ollut tai on. Harrastuksen on aina oltava lapsen harrastus jota hän tekee omasta halustaan ja innostuksestaan.

Lasten harrastukset eivät valitettavasti aina ole iloisia ja lapsen kannalta positiivisia asioita. Lapsi saattaa kohdata kiusaamista sekä muiden lasten että aikuisten puolelta. Lapsi saattaa kokea kyykyttämistä ja vääränlaista vallankäyttöä aikuisilta. Joskus lapsi ei koe yrityksistä huolimatta onnistumisia, eikä saa itsetuntoa kohottavia kokemuksia. On hetkiä jolloin lapsi kokee että ei pysty vastaamaan vanhempiensa odotuksiin, ja kokee tällöin epäonnistumista ja myös syyllisyyttä. Pahimmassa tapauksissa lapsen harrastuksesta muodostuu lapsen henkisen kehityksen kannalta heikentävä tekijä. Voi käydä jopa niin että lapsi kärsii harrastuksensa takia. Tämä ei ole hyvä asia!
Jos vanhempi tai joku muu aikuinen lapsen ympärillä huomaa että harrastus tuottaa lapselle harmia ja negatiivisia kokemuksia, on tähän aina puututtava. Lapsella on oikeus harrastamiseen ja itsensä toteuttamiseen, aina niin että harrastus tuo lapselle lisäarvoa ja hyviä kokemuksia. Aikuisten tehtävä on katsoa että harrastus on lapsiystävällistä, lasta kehittävää ja lapsen itsetunnon vahvistavaa.

Lasten harrastukset saattavat myös olla taloudellinen ongelma perheelle. On tilanteita jolloin harrastus kertakaikkiaan maksaa liikaa ja lapsen harrastus kaatuu kustannus syistä. Tämä on ikävä ja huolestuttava asia. Tämä luo myös eriarvoisuutta lasten elämässä. Toivonkin että jokaisella harrastusta järjestävällä taholla olisi tukirahasto jolla voisi rahoittaa vähävaraisten harrastamista. Toivon myös että tulevaisuudessa harrastus kustannukset pysyisivät kohtuullisella tasolla, jotta kaikki halukkaat lapset pääsisivät harrastusten piiriin.

Pääsääntöisesti harrastukset ovat lasten ja nuorten tapa ”leikkiä”. Nämä ”leikit” vahvistavat lasta ja antavat hänelle tärkeitä eväitä kasvua varten. Leikkimällä lapsi oppii uusia asioita sekä ympärillä olevasta maailmasta, muista ihmisistä että itsestään. On tärkeää että me aikuiset annamme lastemme leikkiä, ja meidän tulee muistaa että harrastaminen on loistava tapa leikkiä ja oppia uutta. Lapsen nauttiessa harrastuksensa parissa, hän kokee onnistumisia, hän ”kuuluu porukkaan” ja kokee näin yhteisölllisyyttä, hän oppii sosiaalisia taitoja ja saa ystäviä, hän oppii uusia taitoja joka vahvistaa itestuntoa, hän leputtaa aivojaan koulun tuomista vaatimuksista ja hän kasvaa koko ajan sekä henkisesti että fyysisesti kohti aikuisuutta.

Autetaan siis lasta löytämään hyvä ja laspelle sopiva harrastus!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *